fbpx
Продължете към съдържанието
Бъзак

Бъзак – любопитни факти за това прекрасно растение!

Бъзак – не го бъркайте с Бъза!

Бъзак – билка от семейството на бъза, но не го бъркайте с червения и черния бъз. Някои свойства на бъзака са доста различни. Друго име, с което можете да срещнете бъзака е тревист бъз. Неговите плодове, сухите листа и сушените корени се използват за производство на лекарства.

 • Високо съдържание на антиоксиданти

Бъзакът е с високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са естествени компоненти на храните, включително някои витамини, фенолни киселини и флавоноиди, които са в състояние да премахнат тези реактивни молекули. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания.

 • Полезно за здравето на сърцето

Бъзакът може да има положителни ефекти върху някои маркери за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Проучванията показват, че сокът от бъзак може да намали нивото на мазнини в кръвта и да намали холестерола. Освен това е установено, че диета с високо съдържание на флавоноиди като антоцианини намалява риска от сърдечни заболявания.

 • Борба с вредните бактерии

Установено е, че бъзакът пречи растежа на някои бактерии и може да подобри симптомите на синузит и бронхит. 

 • Имуностимулатор

Друго от ползотворните свойства на качествения сироп от бъзак е подпомагането на имунната система. При проучвания е установено, че полифенолите от бъзака поддържат имунната защита чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки. Домашният сироп от бъзак се препоръчва при анемия, за укрепване на нервната система, за разширени вени и високо кръвно, при проблеми с щитовидната жлеза, при гастрит и много други.

В плода на бъзака се съдържа антоциани, производни на цианидина, глюкоза, фруктоза, карбоксилни киселини, витамини: B1, B2 и C, също така дъбилни вещества и багрило, витамини, киселини, пектини, сапонини, танини и други.

Бъзакът най-често се пие под формата на сироп и има изключително много полезни свойства за организма. Тревистият бъз е известен с антиоксидантните си качества, като растението се препоръчва за повишаване на естествените защитни сили на организма, както и за неговото пречистване.

Както бъзакът, така и бъзът имат много полезни свойства. Вижте статията ни „Сироп от бъз – защо е полезен?“, за да разберете повече.

бъзонада оригинал

Още не си пробвал?

Нашите сиропи от бъз са:

бъзонада с лавандула

Сподели

Call Now

0
  0
  Количка
  Количката ви е празнаКъм магазина

  Посети 5 от локациите ни и спечели безплатна Бъзонада!

  Получи локациите на имейла си!