fbpx
Продължете към съдържанието
домашен сироп от бъз

Домашен сироп от бъз – какво трябва да знаем?

Любимата рецепта от баба и дядо всъщност съвсем не е случайна. В тази статия сме поместили няколко факта, които не са особено известни, но пък са интересни! Освен това по-долу ще споделим и една класическа рецепта за сироп от бъз, с която да се насладите на този традиционен вкус.

В началото бе словото (или рецептата)

Бъзът има над 30 разновидности. У нас най-разпространен е черният бъз. Това растение, чийто аромат ни пленява , е много полезна за организма ни. В нашата статия “Сироп от бъз – защо е полезен” сме ви описали подробно неговите ползи.

Разбира се, приготвянето на домашен сироп от бъз е доста добре познато в някои краища на България. Има доста специфични неща, които понякога се предават от поколение на поколение… В тази статия ще споделим една рецепта, която ще бъде особено полезна за хората, които имат желание, но не са имали късмета да се родят в семейство, в което се прави сироп от бъз…

Приготвянето на сиропа започва с брането на билката

Цветовете на черния бъз са най-подходящи за рецептата, която ще ви предложим. Най-добре е той да се бере  в слънчево и топло време. Избирайте само най-хубавите и добре разцъфнали екземпляри. Внимавайте, също така, от къде берете билката. Събирайте бъза от възможно най-чисти места като избягвате градските райони. При брането внимателно подбирайте едри  храсти с добре разтворени цветове.

За какво да внимавате, когато си купувате домашен сироп?

Освен носталгията (в добрия смисъл на думата), автентичния вкус и гордостта от това, че пиете сироп, който сами сте направили, все пак има и един голям минус. Все пак говорим за нерегламентирани рецепти, които не са изследвани от някоя институция и няма как да имате някаква гаранция или защита от закона в случай на неприятен инцидент. Да, ако си правите нещата сами, обикновено едва ли ще се стигне до проблеми, но все пак може и да обмисляте покупка на сиропи (от тук да речем) и тогава е добре да се позамислите кой как прави нещата.

Рецептата

Дойде моментът и да споделим обещаната рецепта. Необходимите продукти за нея са:

 • 30 цвята бъз
 • 3 литра вода
 • 400 грама лимонена киселина
 • 3 лимона
 • 3 килограма захар

Начин на приготвяне:

 1. Потопете цветовете на бъза във вода, след което добавете лимонената киселина и лимона, нарязан на филийки. Разбъркайте добре и оставете да престои 24 часа на хладно и тъмно място.
 2. На следващия ден процедете течността след това добавете захарта и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа като от време на време се разбърква.
 3. След 48 часа сиропът е готов за прецеждане. Прекарайте сместа през марля и готовия сироп налейте в стъклените бутилки. Затворете добре.

Така приготвеният сок можете да съхранявате до една година на хладно и тъмно място. Ако голямото количество захар ви притеснява, трябва да знаете, че тя действа като консервант на сиропа от бъз. Колкото по-голямо е нейното количество, толкова по-дълъг е срокът на съхранение на домашния сок. Все пак това е сироп, който се разрежда с вода и нашата препоръка е да разтваряте сиропа във вода поне при съотношение 1 към 6-7.

Надяваме се да сме ви били полезни! Ако все пак нямате време да приготвяте домашен сироп от бъз или искате да опитате различни и разчупени вкусове, винаги можете да разчитате на сиропите на Бъзонада! А тук може да видите нашите предложения! 

бъзонада оригинал

Още не си пробвал?

Нашите сиропи от бъз са:

бъзонада с лавандула

Сподели

Call Now

0
  0
  Количка
  Количката ви е празнаКъм магазина

  Посети 5 от локациите ни и спечели безплатна Бъзонада!

  Получи локациите на имейла си!