домашен сироп от бъз

Домашен сироп от бъз – какво трябва да знаем?

Любимата рецепта от баба и дядо всъщност съвсем не е случайна. В тази статия сме поместили няколко факта, които не са особено известни, но пък са интересни!

В началото бе словото (или рецептата)

Бъзът има над 30 разновидности. У нас най-разпространен е черният бъз. Това растение, чийто аромат ни пленява , е много полезна за организма ни. В нашата статия “Сироп от бъз – защо е полезен” сме ви описали подробно неговите ползи.

Разбира се, приготвянето на домашен сироп от бъз е доста добре познато в някои краища на България. Има доста специфични неща, които понякога се предават от поколение на поколение… В тази статия ще споделим една рецепта, която ще бъде особено полезна за хората, които имат желание, но не са имали късмета да се родят в семейство, в което се прави сироп от бъз…

Приготвянето на сиропа започва с брането на билката

Цветовете на черния бъз са най-подходящи за рецептата, която ще ви предложим. Най-добре е той да се бере  в слънчево и топло време. Избирайте само най-хубавите и добре разцъфнали екземпляри. Внимавайте, също така, от къде берете билката. Събирайте бъза от възможно най-чисти места като избягвате градските райони. При брането внимателно подбирайте едри  храсти с добре разтворени цветове.

Рецептата

Необходими продукти:

  • 30 цвята бъз
  • 3 литра вода
  • 400 грама лимонена киселина
  • 3 лимона
  • 3 килограма захар

Начин на приготвяне:

  1. Потопете цветовете на бъза във вода, след което добавете лимонената киселина и лимона, нарязан на филийки. Разбъркайте добре и оставете да престои 24 часа на хладно и тъмно място.
  2. На следващия ден процедете течността след това добавете захарта и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа като от време на време се разбърква.
  3. След 48 часа сиропът е готов за прецеждане. Прекарайте сместа през марля и готовия сироп налейте в стъклените бутилки. Затворете добре.

Така приготвеният сок можете да съхранявате до една година на хладно и тъмно място.

Ако голямото количество захар ви притеснява, трябва да знаете, че тя действа като консервант на сиропа от бъз. Колкото по-голямо е нейното количество, толкова по-дълъг е срокът на съхранение на домашния сок.

Надяваме се да сме ви били полезни! Ако все пак нямате време да приготвяте домашен сироп от бъз или искате да опитате различни и разчупени вкусове, винаги можете да разчитате на сиропите на Бъзонада! А тук може да видите нашите предложения! 

Още не си пробвал?

Нашите сиропи от бъз са:

Сподели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email