fbpx
Продължете към съдържанието
здравословен сироп от бъз

Да заместим Газираното с Натурално!

 

Защо е добра идея да заместим газираните напитки със здравословен сироп от бъз?

Всички ние, а най-вече децата, обичаме газираните напитки. От една страна консумирането им ни дава по-голямо усещане за утоляване на жаждата, а от друга – приятното чувство. Има и ползи от тях, най-вече от газираната вода, но поглеждайки цялостната картина и информация, относно газираното, по-добре да бъде ограничена консумацията им. Повечето от тях са подсладени с изкуствени подсладители, а в съчетание с въглеродния двуокис, от който идват тъй приятните балончета, се получава не особено добра комбинация.  

Вредата от газирани напитки се крие във веществата, които се включват в състава им. Най-известното сред тези вещества е аспартамът. Това е подсладител, хранителна добавка, която е 200 пъти по-сладка от захарта, но не включва въглехидрати. Учените считат, че 40 мг на ден са съвсем безобидни, но в една чаша газирана напитка се съдържа до 50 мг аспартам! Отделно се добавят т.нар консерванти: E121, E123, E240, E954a, E924v. Кофеинът също е част от газираните напитки, а той стимулира нервната система. Децата, които прекаляват с газирани напитки, в чието съдържание фигурира кофеин, са по-тревожни, лошо спят, често страдат от главоболие. Могат лесно да загубят концентрация. 

Когато заместителите не са „Пепси“

Добрите новини са, че подсладените с аспартам газирани напитки имат своите достойни и здравословни заместители. Един от тях е традиционният за нашите географски ширини билкови и плодови сиропи и в частност сиропът от цвят на бъз /Sambucus Nigra/. Растението цъфти през май и юни. Освен това ухае много приятно и носи много ползи за здравето. Тъй нареченият бял бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство не само в природната, но и в класическата медицина у нас и по света.

Най-ценни от здравословна гледна точка са няколко типа биоактивни вещества, откривани в цветовете на бъза. С най-голяма концентрация се откриват биофлавоноиди като кверцетин и антоцианин, хлорогенова киселина, канелена киселина, тритерпени (основно бета амирин), олеанова киселина и др. Индивидуалното и допълващото се действие на тези различни групи вещества осигурява широкия спектър от полезни за здравето действия на цвета на белия бъз. В това число влизат:

 • Противовъзпалително;
 • Антиоксидантно;
 • Противовирусно;
 • Антибактериално;
 • Обезболяващо;
 • Противоалергично действие и др;

 Още някои плюсове на сиропа от бъз

Освен че говорим за един здравословен сироп от бъз с множество полезни свойства, напитката е освежаваща и тонизираща. Подходяща е за малки и големи през цялата годината. Може да се консумира както под формата на домашна лимонада с много лед, така и с топла вода като чай. Децата го обожават и ги кара бързо да забравят за любимите им газирани напитки. Това  го прави добра алтернатива за детски събирания и рождени дни. А за родителите – съчетава се прекрасно в коктейли, а също така е приложимо и в кулинарията за приготвяне на сладкиши и сиропиране на блатове. 

Всички знаем по някоя домашна рецепта за прекрасен сироп от бял бъз, но в днешното забързано ежедневие все не намираме време за тези неща. Ние сме помислили по този въпрос! Предлагаме ви различни видове сиропи от бъз, направени по традиционна рецепта с доза авторство от наша страна. Бъзонада ще ви изненада с приятния си и балансиран вкус, който ще запомните, а децата няма да спрат да питат за него.

бъзонада оригинал

Още не си пробвал?

Нашите сиропи от бъз са:

бъзонада с лавандула

Сподели

Call Now

0
  0
  Количка
  Количката ви е празнаКъм магазина

  Посети 5 от локациите ни и спечели безплатна Бъзонада!

  Получи локациите на имейла си!