fbpx
Продължете към съдържанието
Сироп от бъз - защо е полезен_ (1)

Сироп от бъз – защо е полезен?

 

Сироп от бъз – защо е полезен?

Предполагаме, че сте чували за сладкия сироп от бъз, а може би дори сте се наслаждавали на страхотния му вкус поне веднъж? Освен със свежест и прекрасен аромат, напитката се слави с множеството си ползи за човешкото здраве. Точно така! Можете да се грижите за здравето и тялото си, без безвкусни и мъчителни режими! Е, добре, де, само със сироп от бъз няма как да стане, но определено може да помогне…

Защо бъзът е полезен?

В цветовете на бъза има висока концентрация на биоактивни вещества, на които се дължат полезните му свойства. Най-голямо количество са биофлавоноидите. Те са пигменти с растителен произход, чиято натурална функция е да  защитават растенията от атаката на някои микроби и определени насекоми.

Какво е значението им за нас?

Биофлавоноидите и техните ползи се изучават отскоро в медицината. Една от тях е антиоксидантното им свойство. Установено е, че проявяват по-силно действие от класическите антиоксидантни хранителни вещества като витамин С. Освен биофлавоноидите бъзът притежава още много вещества, които го правят толкова  полезен!

Още свойства на бъза:

 • Бъзът е превантивно средство за ракови заболявания

Биофлавоноидите свързват свободните радикали, което помага срещу интоксикацията на организма и има профилактичен ефект срещу някои видове рак.

 • Подсилва имунната система

Екстрактът от бъз има много позитивен ефект върху компонентите на имунната система и помага за засилване и поддържане на имунитета през цялата година.

 • Има противовъзпалително и антиалергично действие

Добрият ефект върху имунната система позволява белият бъз да се ползва и като средство за овладяване на алергиите и възпаленията.

 • Помага при респираторни инфекции

Ценната полза на белия бъз в това отношение се свързва с многото биоактивни компоненти с изразено противовирусно и антибактериално действие. Те засилват издръжливостта на респираторната лигавица както към вирусните инфекции, така и към техните бактериални усложнения. Точно по тази причина най-често плодът се използва за лекуване на грипове и настинки.

 • Подпомага лечението на диабет, особено на тип 1

Белият бъз успешно намалява нивата на кръвната захар като стимулира телесните клетки да я оползотворяват. Има инсулиноподобно действие и може да се ползва за допълване на лечението на диабет тип 1.

 • Подпомага работата на бъбреците и черния дроб

Цветовете са полезни при лечение на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простата, както и имат свойството да подобряват потентността.

 • Нормализира дейността на храносмилателния тракт

Билката има диуретичното и лаксативно действие, които регулират нормалното и правилно храносмилане.

 • Стимулира кръвоносната система и сърдечната дейност, и още много други

Цветът от бъз намалява съсирването на тромбоцитите и по този начин предпазва от тромбози. Подобрява еластичността на малките кръвоносни съдове, което ни предпазва от възможността за заболявания, като инсулти и други подобни.

Множеството полезни функции правят бъза почти уникален. За нас той е повече от съставка на сладък сироп – той е здраве, щастие и пръв помощник на организма!

бъзонада оригинал

Още не си пробвал?

Нашите сиропи от бъз са:

бъзонада с лавандула

Сподели

Call Now

0
  0
  Количка
  Количката ви е празнаКъм магазина